Blog

De mooiste en gezelligste dorpjes van Vlaanderen

Vlaanderen telt een verbazend aantal mooie dorpjes waar we vaak voorbijreden. Als wij Nederlanders Vlaanderen bezoeken denken we vooral aan de Belgische kust of de Ardennen en grootsteden zoals Brugge Antwerpen en Gent. Maar Vlaanderen telt heel wat mooie en gezellige dorpjes die ook meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken.

Grensdorpje Baarle-Hertog

Eén ervan is Baarle-Hertog, nauw verwant met het Nederlandse Baarle-Nassau. Sommige gebieden werden er volledig omsloten door Nederlands grondgebied en vormden zo Belgische enclaves in Nederland. In heel wat straten loopt de grens dwars door de woningen. Baarle-Hertog een gezellig grensdorp met veel horeca, restaurants, gezellige terrassen, frituren en verrassend veel shoppingmogelijkheden.

Doel

Een ander grensdorpje is Doel, dichtbij Antwerpen. Voor de uitbreiding van de haven was Doel lange tijd gedoemd om verdwijnen. Die plannen werden gelukkig opgeborgen. Het dorpje in de Wase polder werd onteigend en de inwoners verlieten het zinkende schip. Doel werd een spookdorp met nog amper 25 inwoners. De leegstaande huizen werden het doelwit van vandalen. Anderen werden opgefleurd met kleurrijke graffiti. Toch wordt Doel nog druk bezocht, in het weekend is het er vaak op de koppen lopen en wordt de toegang tot het dorp vaak afgesloten. Het polderdorpje met zijn kerncentrale en de Scheldemolen en zijn schitterend uitzicht over de Schelde en een deel van de Antwerpse haven is nog altijd de moeite waard om te bezoeken. En ondanks het verval is Doel nog altijd een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Sint-Amands

Sint-Amands, gelegen tussen Antwerpen en Gent in het schilderachtige Klein- Brabant is vooral bekend als het geboortedorp van Emile Verhaeren. Die ligt er in de mooiste bocht van de Schelde begraven. Hier wandel of fiets je op de Scheldedijk langs gezellige terrassen en (sterren) restaurants.

Damme

Dit mini-dorpje ligt hoort bij de middeleeuwse stad Brugge, het Venetië van het noorden. De Markt met zijn monumentaal stadhuis is  met voorsprong de mooiste plek van Damme. Andere blikvangers zijn de oude huizen met beeldige gevels. Damme ook hét boekendorp van Vlaanderen. Elke tweede zondag van de maand kun je er terecht voor een heuse boekenmarkt. Bezoek zeker ook de witte Schellemolen met zijn met rode wieken. En voor wandelaars is er de negen kilometer lange tocht langs de oude stadswallen met een mooi uitzicht over dit mooie en vooral groene dorp.

Verslavingszorg

Deze minidorpjes worden nog druk bezocht, ook door verslaafden. Ben je verslaafd en wil je ervan af. Dat gaat makkelijker met aangepaste verslavingszorg.

Laat een antwoord achter